Uspješna poduzetnica i samohrana majka koja ostvaruje snove drugih

Da će njen san postati stvarnost Ajla se nije nadala. Sanjarka iz Tešnja, puna optimizma i želje da napravi više sanjala je o vlastitom biznisu, boljem životu za nju i njenog sina, ali i danima koje će ona drugim činiti sretnijim.

Jako rano Ajla se suočila sa jednim od najtežih životnih zadataka i izazova. Život joj je dodijelio ulogu samohrane majke, a ona je odlučila savršeno odigrati. Odlučila je da joj majčinstvo bude izazov, a sada već desetogodišnji sin motivacija i inspiracija za sve postignute i buduće uspjehe. Sin joj je bio motivacija  i da se upusti u svijet poduzetništva, da u Tešnju, maloj čaršijici, postigne više. Ajla nije imala posao, a sinu i sebi morala je  osigurati sredstva za život.

„I zvjezde su se poklopile.“ – sa smješkom govori Ajla.

Cijelu priču pročitajte ovdje.

Znate li dječaka Dejana iz Dervente kod Milića?

Dejan je dječak koji živi i odrasta u Derventi, u blizini Milića. Kao i svim dječacima i njemu je fudbal jedna od najvećih strasti, a sanja da jednog dana brani boje Partizana. Dejan želi biti u klubu najboljih, zbog čega u Fudbalskom klubu „Birač“ trenira nekoliko puta sedmično. Ovaj fudbalski klub je i jedino utočište za djecu i mlade iz ovog malog mjesta, i za dječake i djevojčice.

Dejan kaže da su jedine aktivnosti koje ima tokom dana odlazak u školu, trening i igranje igrica.

Pročitajte više ovdje.

Maline koje život znače

Jasminka Kojić svaki se dan, s kantom punom vode, 40 puta penje i spušta niz brdašce kako bi zalila maline, održala ih u životu i osigurala egzistenciju sebi i porodici. Nije joj teško, jer da nema malina ne bi bilo ničega.

Ova mlada žena živi u Zelinju, mjestu pored Zvornika. Majka je troje djece i prihodi od malina jedino su od čega peteročlana porodica živi.

Jasminka u Zelinju nije mogla pronaći posao, a ne može ni njen suprug. Školuju dvoje djece, a treba nahraniti i treće. Od čega?, pita se Jasminka kojoj je 150 maraka mjesečno potrebno samo za autobuske karte za vozarenje dvoje školaraca, a gdje je sve ostalo?

Cijelu priču pročitajte ovdje.

Malinjak kao izvor zarade, terapija i povratak sreći

Rudo prati mnogo zanimljivih legendi poput one da ima rijeku najkraćeg toka, da je prvi grad koji se u ovoj zemlji gradio urbanistički, ali i životnih nedaća njegovog stanovništva.U malom gradiću na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, stanovništvo uglavnom živi od svog rada, od poljoprivrede i stočarstva. Fabrika i firmi nemaju, pa su uglavnom prepušteni sami sebi i milosti prirode.

Sa hiljadama drugih sudbinu dijeli i Sanja Mršević, majka autističnog dječaka koja je do sigurnije egzistencije odlučila doći uzgojem malina.

Cijelu priču pročitajte ovdje.

Priča jedne Sanje: Moja je sreća u zadovoljstvu drugih

Sreća je ono za čime po prirodi svi stremimo, ali kada imate cilj da čineći druge zadovoljnim usrećujete sebe, tada naiđete na mnogo više prepreka.

Sa brojnim preprekama susrela se Sanja Idrizović iz Konjica. Mlada djevojka koja je birajući psihologiju za životni poziv, izabrala staviti se na raspolaganje drugim ljudima, onim kojima život može učiniti ljepšim i lakšim. Sanja je uspješno završila studij psihologije, ali bezuspješno tragala za poslom. Radila je povremeno i, kako kaže, zbog toga pružala malo, a željela je i mogla dati mnogo više.Gledajući svoje sugrađane koji zbog teškog života, besparice i brojnih zdravstvenih problema bivaju otuđeni od društva, Sanjina želja za borbom je jačala. Željela je naći način da im pomogne i u tome je uspjela.

Cijelu priču pročitajte ovdje.

KALENDAR DOGAĐAJA

Mart   2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

Ambasada Švicarske u BiH objavljuje Poziv za dostavljanje prijedloga za projekte u vezi sa ravnopravnošću spolova

08 Mart 2017

Ambasada Švicarske sa zadovoljstvom objavljuje Poziv za dostavljanje prijedloga za projekte u vezi sa ravnopravnošću spolova koji će biti podržani kroz grantove za Male akcije Švicarskog programa saradnje u Bosni...

Poziv Ambasade SAD-a u Sarajevu za prijavu projektnih prijedloga za finansiranje u okviru Julia Taft Refugee Fonda

07 Mart 2017

Državno tajništvo SAD-a (eng. U.S. Department of State) objavljuje poziv za finansiranje malih projekata za podršku održivom povratku izbjeglica u BiH.    Ured za stanovništvo, izbjeglice i migracije (eng. Bureau of...

« »