Aktivnosti Saveza SUMERO od sada kroz partnerstvo sa USAID/INSPIRE

Svečanim potpisom trogodišnjeg memoranduma o razumijevanju i ugovora o saradnji definiran je početak saradnje Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE i Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH, SUMERO.

U naredne tri godine Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz program INSPIRE će nastaviti podržavati rad Saveza SUMERO s namjerom da unaprijedi poštivanje ljudskih prava marginaliziranih skupina društva. 

 

 „USAID se snažno zalaže za poštivanje ljudskih prava, naročito marginaliziranih osoba. Stoga smatra da osobe s invaliditetom imaju pravo na human i njima prilagođen život, koji se ne može adekvatno postići u institucijama za zbrinjavanje osoba s invaliditetom. Smatramo da je stanovanje u manjim, prilagođenim životnim zajednicama po mnogo čemu bolje rješenje i za osobe, a povoljnije za vlast koja njihovo zbrinjavanje finansira“, istakao je Jasmin Bešić, direktor programa USAID/INSPIRE.

Savez organizacija za podršku osoba sa intelektualnim teškoćama Federacije Bosne i Hercegovine – SUMERO je nevladina i neprofitna organizacija, koja kroz rad od 2000. godine doprinosi unapređenju zaštite ljudskih prava i zaštiti interesa osoba s intelektualnim teškoćama.

„Prije svega zahvaljujem se dragim prijateljima iz USAID/INSPIRE-a i predstavnicima medija koji su danas ovdje i koji kontinuirano podržavaju proces deinstitucionalizacije. U ovom procesu diskriminacija osoba sa intelektualnim teškoćama je jako izražena i linija između saveznika i drugih komponenata je jako dobro vidljiva. Veliki broj osoba smješten je u institucijama zatvorenog i poluzatvorenog tipa, veliki broj lokalnih zajednica još uvijek čeka da se nešto desi. Mi ćemo pokušati inicirati u lokalnim zajednicama da proces deinstitucionalizacije napokon zaživi. Jako nam je drago i počastvovani smo da je saradnja sa USAID-om kontinuiran proces, gdje je SUMERO izrastao u jednu od najvećih organizacija u BiH kad se govori o pravima osoba sa intelektualnim teškoćama, gdje zajedno sa saveznicima možemo uticati na poboljšanje statusa ove populacije. Znamo da su mnoga zakonska rješenja još uvijek nedorečena, loše primjenjena ili ih čak nema, a zajedno sa partnerima i medijima radit ćemo na širenju palete usluga na području čitave Bosne i Hercegovine“, rekao je Haris Haverić, direktor Saveza SUMERO.

Preko 30 članica u okviru Saveza SUMERO djeluju na lokalnim nivoima na području Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta, a u rad su uključene i tri organizacije iz Republike Srpske.

Osnaživanjem i rehabilitacijom osoba sa invaliditetom u BiH, podrškom kroz reforme sistema poslovne sposobnosti, podrškom u svakodnevnom životu u lokalnoj zajednici, te prevencijom institucionalizacije osoba sa intelektualnim teškoćama, Savez SUMERO bavi se pitanjima prava osoba sa intelektualnim teškoćama u BiH, te omogućava uvjete u kojima je omogućen samostalni život uz adekvatnu podršku.

KALENDAR DOGAĐAJA

Januar   2022
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »