Nova plivačka oprema za djecu i mlade sa invaliditetom

IMG 2540

Plivački rekviziti, plutače, špagete za plivanje, peraja, osmice, te lopatice za plivanje dio su opreme koju je USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) donirao sarajevskom Plivačkom klubu za osobe sa invaliditetom SPID.

Donirani su i šorcevi i majice, te kape za plivanje, a sve sa ciljem da treninge djeci i mladima sa invaliditetom učine kvalitetnijim, obzirom da se radi o specifičnoj populaciji društva, osobama sa različitim vrstama i stepenima invaliditeta.

 

“Zahvalni smo na svakoj podršci i svima koji prepoznaju važnost jedne ovakve inicijative za djecu i mlade sa invaliditetom. Sportska oprema itekako će nam značiti, ali majice koje smo dobili učinit će djecu jednakom i dati im osjećaj pripadnosti timu.” – istakao je Amel Kapo, predsjednik PK SPID.

Vrijednost donirane opreme je 5.500 KM, a USAID/PPMG na ovaj način želi osigurati jednake uslove treniranja za sve plivače, osobe sa invaliditetom.

 IMG 2574

“USAID je ponosan što podržava Plivački klub SPID. Svako dijete u BiH bi trebalo da ima priliku da aktivno učestvuje u svim oblastima života, a naročito u sportu.Poznato je da bavljenje sportom pozitivno utiče na ljude, a još veći značaj ima za djecu sa poteškoćama u razvoju.” Naglasio je Kent Larson, vršilac dužnosti direktora misije USAID-a u BiH.

Plivački klub SPID Sarajevo je prvi i jedini plivački klub za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini koji okuplja osobe sa različitim stepenima i vrstama invaliditeta te tipične osobe.

Klub ima sedamdeset četiri aktivna člana osobe sa invaliditetom iz Živinica, Kladnja, Zenice, Kaknja, Visokog, Gornjeg Vakufa, Istočnog Sarajeva, te svih Općina grada Sarajeva.

USAID-ov program podrške marginaliziranim grupama godinama pruža podršku aktivnostima lokalnih organizacija koje se zalažu za prava, osnaživanje i dostojanstvo nedovoljno predstavljenih društvenih grupa u BiH, te jača kapacitete lokalnih nevladinih organizacija, institucija BiH te USAID-ovih implementacijskih partnera za otvarivanje navedenog cilja.

Osobe s invaliditetom marginalizirane su od ranog djetinjstva, a USAID/PPMG u bh. društvu želi kreirati drugačiji pristup i položaj za ovu grupu.

KALENDAR DOGAĐAJA

Juni   2021
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

Ambasada Švicarske u BiH objavljuje Poziv za dostavljanje prijedloga za projekte u vezi sa ravnopravnošću spolova

08 Mart 2017

Ambasada Švicarske sa zadovoljstvom objavljuje Poziv za dostavljanje prijedloga za projekte u vezi sa ravnopravnošću spolova koji će biti podržani kroz grantove za Male akcije Švicarskog programa saradnje u Bosni...

Poziv Ambasade SAD-a u Sarajevu za prijavu projektnih prijedloga za finansiranje u okviru Julia Taft Refugee Fonda

07 Mart 2017

Državno tajništvo SAD-a (eng. U.S. Department of State) objavljuje poziv za finansiranje malih projekata za podršku održivom povratku izbjeglica u BiH.    Ured za stanovništvo, izbjeglice i migracije (eng. Bureau of...

« »